همه چیز درباره پل گالاتا، شاهدی بر تاریخ استانبول
- رقیه عینلو
- 1403/11/8
- 0 دیدگاه
پل گالاتا نه تنها بخش های مختلف شهر استانبول را به هم وصل می کند، بلکه فرهنگ های مختلف را نیز به هم پیوند می دهد.
اگر مسافر تور استانبول هستید و میخواهید جادوییترین چشمانداز این شهر را ببینید، باید هنگام غروب خورشید از «پل گالاتا» (Galata Bridge) عبور کنید. این پل دو طبقه اگرچه در نگاه اول ظاهر خوشایندی ندارد، اما یکی از محبوبترین نقاط شهر استانبول است که هم گردشگران و هم ساکنین علاقه زیادی به آن دارند. طبقه زیرین این پل، پر از رستوران و کافههای شبانهروزی است که میتوانید بنشینید و از تماشای کشتیهای عبوری با پسزمینهای از چشمانداز شهر لذت ببرید. روی پل هم پاتوق علاقهمندان به ماهیگیری است که با انداختن صدها چوب ماهیگیری در آب، چشمانداز پل گالاتا را هیجانانگیز کردهاند. اما پل گالاتا کجاست و اصلا چرا باید حتما از این پل دیدن کنیم. عجله نکنید؛ در انتهای این مقاله خواهید دانست که چرا هر گردشگری که با تور اساتانبول سفر میکند حتما باید سری هم به پل گالاتا میزند.
فهرست مطالب
- پل گالاتا کجاست
- چگونه از تکسیم به پل گالاتا برویم
- قیمت ورودی برج گالاتا
- ساعات بازدید از برج گالاتا
- تاریخچه پل گالاتا
- پل گالاتا امروز
- ماهیگیری در پل گالاتا
- جاهای دیدنی نزدیک پل گالاتا
- رستوران های زیر پل گالاتا
- غذاخوردن در پل گالاتا
- پل گالاتا در شب
- نکاتی درباره پل گالاتا
پل گالاتا کجاست
خلیج «شاخ طلایی» (Golden Horn) یکی از معروفترین نقاط شهر استانبول است که در طول هزاران سال گذشته چندین پل روی آن ساخته شده است. یکی از معروفترین این پلها، پل زیبای «گالاتا» (Galata Köprüsü) است. یک پل متحرک بهطول تقریبی ۴۹۰متر که ۴۲ متر عرض و ۱۰ متر ارتفاع دارد.
پل فعلی که در سال ۱۹۹۴ میلادی ساخته شده است، در وسط جاهای دیدنی استانبول قرار دارد و محله قدیمی «امینونو» (Eminönü) را به محله مدرن «کاراکوی» (Karaköy) متصل میکند. پل گالاتا دو طبقه است؛ اتومبیلها، اتوبوسها و ترامواها و همچنین عابران پیاده متعددی هر روز از طبقه بالایی پل عبور میکنند. طبقه زیرین نیز مملو از رستورانها و کافههای ارزانقیمت است که انواع غذاهای دریایی و ترکی را سرو میکنند.
پل گالاتا یکی از معروفترین پلهای جهان است و عکسهای متعددی از این پل در مجلات معتبر مسافرتی چاپ شده است. در این عکسها صدها ماهیگیر چوب ماهیگیری خود را از بالای پل توی آب انداختهاند که چشمانداز منحصربهفردی را بهوجود آورده است. از پل گالاتا در داستانهای متعددی نیز نام برده شده است. «مارک تواین» نویسنده معروف آمریکایی در کتاب «بیگناهان خارج» (The Innocents Abroad) از این پل بهعنوان پیوندی بین تمدن شرق و غرب نام برده است.
چگونه از تکسیم به پل گالاتا برویم
پل گالاتا در منطقه «بی اوغلو» (Beyoğlu) قرار دارد و همانطور که پیش از این اشاره کردیم، دو محله امینونو و کاراکوی را بههم متصل میکند. برای رسیدن به پل گالاتا از میدان تکسیم کافی است سوار مترو M2 شوید. پس از پیادهشدن از مترو میتوانید باقیمانده مسیر تا پل را با اتوبوسهای 35C، 36T و 55T یا یک پیادهروی ۱۵ دقیقهای طی کنید.
قیمت ورودی برج گالاتا
هزینه بازدید از برج گالاتا در سال ۲۰۲۵، مبلغ ۳۰ یورو تعیین شده است. دارندگان کارت موزه استانبول میتوانند از این بنای تاریخی به صورت رایگان بازدید کنند. لازم به ذکر است که آخرین بهروزرسانی تعرفههای بازدید در اول ژانویه ۲۰۲۵ بوده است.
به منظور تسهیل فرآیند بازدید و جلوگیری از اتلاف وقت، امکان خرید بلیط به صورت آنلاین فراهم شده است. با خرید بلیط از طریق سایتهای معتبر، میتوان از تخفیفهای ویژه و امکان لغو بلیط تا ۲۴ ساعت قبل از بازدید بهرهمند شد.
ساعات بازدید از برج گالاتا
برج گالاتا یکی از محبوبترین جاذبههای گردشگری استانبول است که هر روز از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۱۱ شب پذیرای بازدیدکنندگان است. پس شما میتوانید در هر زمانی از روز از این برج تاریخی دیدن کنید. البته بهتر است قبل از رفتن به برج گالاتا، وبسایت رسمی آن را چک کنید، چون ممکن است ساعات بازدید به دلیل رویدادهای خاص یا تعمیرات تغییر کند.
تاریخچه پل گالاتا
ساختن پل بر فراز خلیج شاخ طلایی هزاران سال قدمت دارد. مطالعه اسناد تاریخی نشان میدهد اولینبار «ژوستینین یکم»، بزرگترین امپراتور روم شرقی، در قرن ششم میلادی دستور ساختهشدن یک پل روی این تنگه را صادر کرد.
با سقوط قسطنطنیه - استانبول امروزی- بهدست امپراتوری عثمانی در آغاز قرن پانزدهم میلادی، استانبول کمکم شروع به تغییر کرد. در سال ۱۵۰۲ میلادی لئوناردو داوینچی مامور طراحی یک پل روی این تنگه مهم شد و پلی را ابداع کرد که اولین پل تکدهانه روی تنگه شاخ طلایی بود. البته پادشاه وقت طرح داوینچی را دوست نداشت و این پل هرگز ساخته نشد. اما اگر ساخته میشد، امروزه طولانیترین پل جهان بود. «میکل آنژ» دیگر ستارهای بود که از او برای ساختن یک پل روی شاخ طلایی دعوت شد اما او هرگز این دعوت را نپذیرفت.
دیگر تا قرن نوزدهم میلادی پلی روی خلیج شاخ طلایی ساخته نشد. تا اینکه یکی از جاهطلبانهترین پروژههای پادشاهان عثمانی برای مدرنسازی شهر استانبول در سال ۱۸۴۵ میلادی رقم خورد. حضور ایتالیاییها و بهویژه ونیزیها در سمت اروپایی استانبول، سبب توسعه تجارت در این بخش از شهر شده بود و لزوم وجود یک پل ارتباطی روی خلیج شاخ طلایی برای توسعه این تجارت بهشدت احساس میشد. همه این عوامل دست به دست هم داد تا اینکه در سال ۱۸۴۵ میلادی اولین پل گالاتا با استفاده از مصالح چوبی ساخته شد. در سال ۱۸۶۳ میلادی، پل گالاتا با پل دیگری در همان مکان جایگزین شد. هدف از این بازسازی تحت تاثیر قراردادن ناپلئون هنگام بازدید از استانبول بود؛ شهری که ناپلئون گفته بود «اگر زمین یک ایالت واحد بود، استانبول پایتخت آن میشد.»
در سال ۱۹۱۲ میلادی و در زمان سلطان عبدالمجید دوم- آخرین پادشاه عثمانی- پل گالاتا بار دیگر بازسازی شد و اینبار مملو از رستورانها، چایخانهها و کافههای سرو قلیان شد که گویی در تاریکی طبقه زیرین مخفی شده و یک پاتوق جذاب برای مسافران رمانتیک بودند. دیگر مردم تنها برای عبور و مرور از یکطرف به طرف دیگر پل، از آن استفاده نمیکردند و پل گالاتا پیوندی بین فرهنگهای مختلف بود.
در طول قرن بیستم میلادی استانبول همچنان به رشد خود ادامه داد اما پل گالاتا بدون تغییر باقی ماند. اگرچه این پل یک نقص بزرگ داشت. پل گالاتا طوری ساخته شده بود که جریان طبیعی آب را مسدود میکرد و اجازه نمیداد آلودگیها از خلیج شاخ طلایی خارج شود. بههمین دلیل، اواخر دهه ۱۹۸۰ میلادی شهرداری استانبول دست به کار شد و شروع به طراحی یک پل جایگزین کرد. طرحی که با وقوع یک آتشسوزی مهیب در پل گالاتا در سال ۱۹۹۲ میلادی تسریع شد و در سال ۱۹۹۴ میلادی یک پل آهنی دو طبقه نهچندان زیبا، جایگزین پل چوبی گالاتا شد. در سال ۲۰۰۳ میلادی نیز طبقه زیرین پل، که به منطقه رستورانها معروف است، بهروی عموم مردم باز شد.
پل امروزی گالاتا، اگرچه از نظر ساخت جذابیتی ندارد اما همچنان نمادی از تنوع فرهنگها در تاریخ پرفرازونشیب استانبول است.
پل گالاتا امروز
اهالی استانبول به پل گالاتا «پل همیشه بیدار» میگویند. پلی که انگار هیچوقت نمیخوابد و همیشه روشنگر مسیر مسافران خلیج شاخ طلایی است.
همانطور که پیش از این اشاره کردیم، پل گالاتای امروزی در اواخر قرن بیستم میلادی ساخته شده است و یک پل آهنی دو طبقه است. برخلاف اغلب پلهایی که میشناسیم و کارشان تنها پیوند دادن دو نقطه به یکدیگر است، پل گالاتا به تنهایی یک شهر کوچک زنده است که ۴۹۰ متر امتداد دارد و بخشی از پل برای عبور کشتیها بلند میشود.
این پل مسکونی نیست اما سه باند برای حرکت خودروها، دو خط برای حرکت تراموا و یک پیادهرو در دو طرف دارد. روی پل پر از دستفروشها، ایستگاههای غذای خیابانی و مردم عادی است که در حال عبور و مرور از روی پل هستند.
وقتی در پیادهروی پل قدم میزنید، میتوانید از تماشای دریا، هیاهوی مردم عادی و صدای آواز مرغهای دریایی لذت ببرید یا یک غذای خوشمزه خیابانی ترکی را امتحان کنید. با اینحال معروفترین چشمانداز پل گالاتای امروزی، حضور صدها ماهیگیر در امتداد پل است که چوبهای ماهیگیری خود را در آب انداختهاند و ساعتها از ماهیگیری لذت میبرند. اگر به تماشای این ماهیگیرها میروید، مراقب باشید هنگام پرتابکردن قلاب در آب، قلاب به سروصورت یا لباستان گیر نکند.
در طبقه پایینی پل نیز میتوانید کشتیهای مختلفی را ببینید که پشت سر هم پهلو میگیرند یا شروع به حرکت میکنند. جریانی که هرگز متوقف نمیشود. اما طبقه زیرین پل گالاتا بیشتر شهرت خود را مدیون رستورانها و کافههای متعدد و بوی قلیان است. قدم در این طبقه که بگذارید پیشخدمتهایی را خواهید دید که در کمین نشستهاند تا هرطوری که هست شما را راضی کنند چیزی سفارش بدهید. یادتان باشد ماهی تازه و ساندویچهای خوشمزه و ارزان این قسمت را از دست ندهید.
ماهیگیری در پل گالاتا
شاید بپرسید ماهیگیرهای روی پل گالاتا ، چه نوع ماهی صید میکنند و مگر این خلیج چقدر ماهی دارد که پل گالاتا هر روز میزبان صدها ماهیگیر است؟ ماهیگیرهای روی پل گالاتا معمولا از قلابهای سبیکی (Sabiki) یا ششپر استفاده میکنند. کنار دستشان هم یک جعبه تکل قرار دارد که تجهیزات خود مثل نخ اضافی را در آن نگهداری میکنند. تنها داشتن یک قلاب سابیکی کافی است و به هیچ تکنیکی نیاز ندارید. فقط سابیکی را در سطح، وسط یا ته آب بیندازید و دو یا سه بار تکان دهید و بهراحتی ماهی بگیرید. هر بار که سابیکی را در آب رها کنید، بیش از ۳ ماهی به یکباره به قلاب برخورد می کنند. شگفتانگیز است! خوب است بدانید چند غرفه روی پل گالاتا هست که ابزارهای ماهیگیری مثل میله، قرقره، قلاب، و طعمههای زنده میفروشند تا بتوانید ماهیگیری کنید.
ماهی خالمخالی کوچک که ترکیهایها به آن «Istavrit» میگویند، رایجترین صید این ماهیگیرها در طول سال است اما گاهی ماهیهای دیگری مثل کفال، بزماهی، عقربماهی، خروسکماهی، توایت شاد (Twait Shad) نیز صید میکنند. دیدن تعداد ماهیهایی است که این ماهیگیرها صید میکنند، شگفتانگیز است و شاید باور نکنید که روزانه حجم زیادی ماهی در چنین منطقه کوچکی صید میشود.
اما اگر روی پل خیلی شلوغ بود و دوست داشتید در منطقه آرامتری ماهیگیری کنید، میتوانید سری به اسکله امینونو بزنید.
جاهای دیدنی نزدیک پل گالاتا
بارها در این مقاله به این نکته اشاره کردیم که پل گالاتا موقعیت جغرافیایی بینظیری دارد و دسترسی به جاهای دیدنی متنوع استانبول را آسان میکند. پل گالاتا از جنوب با محله سلطان احمد و از شمال با محله کاراکوی همسایه است.پس از عبور از پل گالاتا و بازدید از کافهها و رستورانهای آن میتوانید بین کاراکوی و امینونو یک مسیر را انتخاب کنید. اگر از عاشقان سفرهای دریایی هستید، میتوانید با کشتی از محله امینونو به جزایر پرنس (Kızıl Adalar) استانبول بروید. محله کاراکوی حسوحال اروپایی بیشتری دارد و برج معروف گالاتا را نیز در خود جای داده است.
برخی از جاهای دیدنی نزدیک پل گالاتا عبارتند از:
- کروزهای تنگه بسفر
- بازار ادویه
- برج گالاتا
- حمام و مسجد سلیمانیه
- پارک گلخانه استانبول
- موزه هنرهای مدرن استانبول
- مسجد فاتح
- میدان سلطان احمد
- و بسیاری از بناهای تاریخی دیگر.
رستوران های زیر پل گالاتا
خود را به طبقه زیرین پل گالاتا برسانید. در زیر این پل رستورانهای غذاهای دریایی متنوعی وجود دارد که از دو طرف مشرف به چشم انداز دریا هستند. منوی این رستورانها مملو از انواع ماهی است. البته یک گزینه دیگر براي صرف غذای دریایی در پل گالاتا دارید. کشتیها و قایقهایی که هم شما را به یک گشت دریایی میبرند و هم انواع ماهی کبابی را با نان ترکی سرو میکنند. میتوانید کارگران کشتی را که مشغول تهیه ماهی و سرو کردن آنها هستند، تماشا کنید.
غذاخوردن در پل گالاتا
اگر قرار است یک روز را در حوالی پل گالاتا سپری کنید، نگرانی از بابت غذا نخواهید داشت. در روی پل، طبقه زیرین و اطراف آن، رستورانها، کافهها و غرفههای فروش غذای خیابانی متعددی قرار دارند و حتما میتوانید چیزی باب میلتان پیدا کنید.
ساندویچ ماهی خال مخالی
روی پل گالاتا، مغازههای زیادی را خواهید دید که ساندویچ ماهی خالمخالی کبابی معروف به «بالیخ اکمک» (Balik Ekmek) میفروشند. طعم ماهیها بسته به هر مغازهای بسیار متفاوت است اما قیمتها تفاوت خیلی زیادی ندارند و بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ لیر ترکیه متفاوت است. بعضی از مغازهها بسته به درخواست مشتری چاشنیها را کم و زیاد میکنند. حواستان باشد استخوانها را با دقت جدا کنید و ماهی خیلی تند نباشد!
دونر کباب
محال است پایتان را به استانبول بگذارید و طعم دونر کباب (Cağ kebap) را امتحان نکنید. روی پل گالاتا هم میتوانید دونر کبابهای خوشمزهای با نانهای متفاوت پیدا کنید و از صرف یک غذای ترکی اصیل لذت ببرید.
پل گالاتا در شب
پل گالاتا در شب یکی از محبوبترین پاتوقهای مسافران و ساکنین استانبول است. جایی که میتوانید از تماشای دریای آرام، انعکاس جذاب نور روی آب و نوای موسیقی لذت ببرید. همچنین از روی پل گالاتا میتوانید به تماشای نورهای رنگارنگی بنشینید که در تنگه بسفر منعکس میشوند و این مکان را در شب خیرهکنندهتر میکنند.
نکاتی درباره پل گالاتا
- پل گالاتا به شما یادآوری میکند که در یکی از بزرگترین شهرهای جهان ایستادهاید. این پل شلوغ مملو از افرادی است که مشغول کسبوکار و زندگی روزمره خود هستند و هیچکس روی پل متوجه شما نخواهد شد. روی این پل میتوانید از نزدیک زندگی روزمره مردم در شهر استانبول را تجربه کنید. در نهایت به این هفت دلیل باید از پل گالاتا بازدید کنید:
- پل گالاتا پاتوق ماهیگیران استانبول است. هر روز با طلوع آب صدها ماهیگیر کنار پل حاضر میشوند و چوبهایشان را در آب میاندازند. هر چند وقت یکبار هم ماهیها را به هوا پرتاب میکنند و صدای خوشحالیشان بلند میشود. تماشای شیرجه مرغان دریایی برای گرفتن ماهی نیز تماشایی است. اگر اهل ماهیگیری هستید، حتما از حضور در بین ماهیگیران و ماهیگیری در استانبول لذت خواهید برد.
- پل گالاتا محل عبور و مرور ساکنین استانبول است. ساکنین استانبول به این پل میآیند که غذای ارزان بخورند، قلیانی دود کنند یا سوار کشتی شوند تا از یک تفریح خانوادگی و دوستانه لذت ببرند. بازدید از پل گالاتا یک فرصت عالی برای تجربه زندگی واقعی ترکیهایها در شهر بزرگ استانبول است و دیگر خبری از ادا و اطوارهای توریستی در یک شهر بزرگ نیست.
- پل گالاتا، از ذرت داغ گرفته تا ساندویچ ماهی تازه صیدشده، پاتوق غذاهای خیابانی خوشمزه و ارزان ترکی است. غذاهایی که در نقاط مختلف پل فروخته میشوند بهاندازه غذاهای رستورانها خوشمزه است و میتوانید با خیال راحت یک وعده غذایی خوشمزه بخورید. اما اگر غذاهای خیابانی مورد علاقه شما نیست؛ رستورانهای زیر پل انواع غذاهای متنوع دریایی و ترکی از جمله ماهی صید روز را سرو میکنند.
- طبقه زیرین پل گالاتا مملو از کافههایی است که انواع قلیان و نوشیدنیهای متنوع را سرو میکنند. این کافههای ارزانقیمت بهترین جا برای اندکی استراحت و لذتبردن از چشمانداز شاخ طلایی است.
- یکی از مزایای قابلتوجه پل گالاتا استانبول، ارزان بودن حملونقل در آن است. در کنار این پل قایقهایی مشغول فعالیت هستند که تنها با ۱۲ لیر شما را به گشتوگذار در خلیج شاخ طلایی تنگه بسفر (Bosphorus) میبرند.
- پل گالاتا بین جاهای دیدنی استانبول قرار دارد. در یکسو «برج گالاتا» و در سوی دیگر پل «بازار معروف ادویه» استانبول قرار دارد. اگر در حال گشتوگذار در استانبول هستید، بدونشک حداقل یکبار از روی این پل عبور خواهید کرد.
- پل گالاتا بهترین نقطه برای دسترسی به دیگر مناطق واقع در خلیج شاخ طلایی، مثل «اسکودار» (Üsküdar) و «اورتاکوی» (Ortakoy)، است. در کنار پل کشتیهای متعددی پهلو میگیرند که روزانه هزاران مسافر را به مکانهای مختلف میبرند.
پرسشهای متداول
{{totalCount}} دیدگاه