آیا مهم ترین فستیوال های مالزی را می شناسید؟
- رضا رجب پور
- 1398/4/11
- 0 دیدگاه
مالزی با برگزاری فستیوال های متعدد فرهنگی و مذهبی، سالانه میزبان انبوهی از گردشگران از سراسر جهان است. این فستیوال ها ریشه های تاریخی داشته و منحصر به اقوام ساکن در مالزی هستند.
کشور مالزی ملغمهای از گروههای مذهبی ازجمله مسلمانان، مسیحیان، بودائیها، هندوها، سیکها و صدها گروه قومی دیگر را در خود جای داده است. به همین دلیل، رویدادهای فراوانی در هرماه از سال در این کشور برگزار میشود. غرب و شرق مالزی اغلب اوقات دارای فستیوالهای فرهنگی مختص به خود هستند. مردم در برخی مذاهب اقدام به باز کردن درِ خانههای خود به روی خانواده و دوستان کرده و بین آنها غذا تقسیم میکنند. در مذاهب دیگر، مردم برای عبادت راهی مساجد و معابد میشوند.
فهرست مهم ترین فستیوال های مالزی
- تایپوسام
- سال جدید چینی
- روز وساک
- فستیوال برداشت محصول کاماتان
- فستیوال برداشت محصول گاوای
- عید فطر
- فستیوال جهانی موسیقی جنگل بارانی
- روز استقلال مالزی
- دیپاوالی
- فستیوال دراگون بوت
- فستیوال مون کیک
- فستیوال آب
فستیوالها در مالزی به دو دسته تقسیم میشوند؛ مذهبی و فرهنگی. ازجمله فستیوالهای مهم مذهبی میتوان به عید فطر، سال جدید چینی و دیپاوالی اشاره کرد که شبیه به دیگر مراسم رایج در سراسر جهان هستند؛ اما با حال و هوای مالزیایی برگزار میشوند. برای مثال، در کریسمسِ غربیها، مردم بوقلمون میخورند و به یکدیگر هدیه میدهند. مردم مالزی تمایل دارند در کلیساها حاضر شوند، در خانههای خود بساط کباب به راه بیندازند و البته هدیهی خاصی به یکدیگر نمیدهند. بهطور خلاصه، کریسمس در این کشور شبیه به همهجا برگزار نمیشود.
مردم در منطقهی صباح و ساراواک ریشههای کهن و کفرآمیز خود در برگزاری مراسم سنتی نظیر فستیوال سالانهی برداشت محصول را حفظ کردهاند. پیش از همهگیر شدن مذهب، قبایل بومی الحاد و کفر را پیشه کرده بودند. گروههای قومی تا به امروز نیز سنتهای خود را حفظ کردهاند. درحالیکه ممکن است زندگی در این مناطق با تشریفات باستانی همراه نباشد، اما این مراسم هنوز هم بخشی از فرهنگ آنها محسوب میشود.
۱. تایپوسام
مالزی دارای جمعیت کثیری از تامیلها در بخشهای غربی کشور، بهخصوص اطراف کوالالامپور، است. وقتیکه قرص ماه در اواخر ژانویه یا اوایل فوریه کامل میشود، تامیلها یکی از مهمترین رویدادهای خود را جشن میگیرند. تایپوسام (Thaipusam) پیروزی موروگان (Murugan) بر یک روح خبیث به نام سوراپادمان (Soorapadman) را گرامی میدارد.
در طول این فستیوال مشاهده خواهید کرد که تامیلها اقدام به سوراخ کردن بخشهایی از بدن خود نظیر گونهها و زبان میکنند. برخی از آنها کاوادی (Kavadi) به دست میگیرند. کاوادی یک وسیلهی تزئینی است که عبادتکنندگان از آن برای فرو کردن در بدن خود استفاده میکنند. تایپوسام از نگاه یک فرد خارجی، مراسمی عجیبی است و تنها منحصر به جامعهی تامیلها میشود. بهندرت میتوان این رسم را در جایی دیگر تجربه کرد.
تایپوسام در مالزی هرساله در غارهای باتو (Batu) در اطراف کوالالامپور برگزار میشود. غارهای باتو دارای معابد هندو در داخل خود هستند. بازدیدکنندگان میتوانند برای رسیدن به معبد از ۲۷۲ پله بالا بروند.
۲. سال جدید چینی
سال جدید چینی بزرگترین فستیوال چینی در مالزی است. در این ایام، میتوان شاهد رقص شیر و اژدها در سراسر شهر بود. مردم در این مدت تلاش دارند تا با پوشیدن لباسهای سنتی و اجرای رقصهای مختلف، خوششانسی را به دست آورده و ارواح خبیث را از شهرها بیرون کنند. مالزیاییهای چینیتبار در خانهها، مغازهها و کسبوکارهای خود نیز مراسم رقص را اجرا میکنند. برخی از شهرها دارای رقص شیرها، اجراهای مختلف و موسیقی سنتی در مراسم عمومی هستند.
مالها و مکانهای عمومی با فانوسهای قرمزرنگ تزئین میشوند. بچهها و نوجوانان بهطور سنتی یک بسته قرمزرنگ حاوی مقداری پول دریافت میکنند. رنگ قرمز نماد خوششانسی در فرهنگ چینی است. پرتقالهای ماندارین در این ایام بسیار محبوب میشوند و میزبانها به هنگام بازدید از هر خانه، یک پرتقال به شما میدهند.
فستیوال فانوس بخشی از این جشن ۱۵ روزه است. بچهها در معابد حاضر شده و در هنگام عصر فانوسهای کاغذی خود را به آسمان میفرستند.
۳. روز وساک
بودائیهای مالزی روز وساک (Wesak)، روز تولد بودا، در نزدیکترین یکشنبه به قرص کامل ماه در ماه مه را جشن میگیرند. بودائیهای سراسر کشور به معابد رفته و به بودا خدمت میکنند. هدف یکی از مهمترین مراسم مذهبی در جهان بودا، گرامی داشتن تولد، روشنگری و مرگ گائوتاما (Gautama) است.
جشنهای این ایام با حضور راهبانی با لباسهای قرمزرنگ در حال مراقبه، دعا و سرود خواندن در حین روشن کردن عود آغاز میشود. در برخی از بخشهای مالزی نظیر پنانگ (Penang) با جمعیت کثیری از بودائیها، این مراسم با گل و روشن کردن شمعهای فراوان همراه است. اگر در روزهای منتهی به ماه مه در مالزی هستید، بررسی کنید و ببینید در منطقهی نزدیک به شما چه مراسمی برگزار میشود. یا اینکه به معابد اطراف شهر رفته و شخصاً از نزدیک شاهد اجرای مراسم این ایام باشید.
۴. فستیوال برداشت محصول کاماتان
مهمترین رویداد فرهنگی ایالت صباح (Sabah) هرساله در روزهای ۳۰ و ۳۱ ماه مه برگزار میشود. فستیوال برداشت محصول کاماتان (Kaamatan) یک رسم کهن برای گرامی داشتن برداشت محصول توسط قوم کادازان دوسون (Kadazan-Dusun) است. رسمی که ریشهی آن به قرنها پیش بازمیگردد. بااینحال، امروزه تأکید بیشتری بر جنبهی اجتماعی این مراسم و برگزاری یک میهمانی همراه با خوراکی، نوشیدنی و موسیقی فراوان وجود دارد.
مردم محلی در صباح دوستان و خانوادهی خود را بهصرف غذاها و نوشیدنیهای عالی دعوت میکنند و در این رویداد عمومی در کنار هم حضور مییابند. نمایشهای متعددی در اطراف تالار انجمن فرهنگی کادازان دوسون برگزار میشود. مراسم عمومی با رقصهای سنتی و رقصندگانی با لباسهای قومی همراه است.
یک نمایش زیبا به نام اوندوک نگادائو (Unduk Ngadau) در تالار انجمن برگزار و در انتهای فستیوال برداشت محصول، برنده را معرفی میشود. زنان محلی از سراسر استان در این نمایش حاضر شده و امیدوارند تا با انتخاب بهعنوان اوندوک نگادائوی سال، این عنوان ارزشمند را از آن خود کنند.
۵. فستیوال برداشت محصول گاوای
گاوای (Gawai) یک فستیوال دیگر برداشت محصول در منطقهی ساراواک (Sarawak) است. گروههای بومی نظیر بیدایوه (Bidayuh)، موروت (Murut)، کایان (Kayan) و ایبان (Iban) در یکی از بزرگترین و محبوبترین فستیوالهای استان حضور مییابند. گاوای نیز بهمانند کاماتان، زمانی یک فستیوال با ریشههای کفرآلود بود که بیشتر از یک مراسم مذهبی به یک میهمانی عمومی شباهت داشت.
مردم ساراواک اغلب اوقات با مقدار فراوانی از غذا و نوشیدنی در خانههای خود به استقبال این روز میروند. دوستان و خانواده دور هم جمع میشوند و این یک رسم رایج برای سر زدن به یکدیگر است. آنها نیز دارای یک نمایش مجلل موسوم به کومانگ (Kumang) و کلینگ گاوای (Keling Gawai) هستند که مردان و زنان میتوانند در آن شرکت کنند. گاوای با انتخاب شاه و ملکهی این فستیوال به اوج جذابیت خود میرسد.
برخی از خارجیها شانس تجربهی این فستیوال را دارند. اگر شما هم در این ایام در صباح یا ساراواک بودید، حتماً به دیدار این فستیوال بروید. در این روزها رویدادهای عمومی متعددی برگزار میشود و اگر شما هم با یک فرد محلی در ارتباط هستید، به شما تضمین میدهیم که به خانهی وی دعوت خواهید شد.
۶. عید فطر
عید فطر بزرگترین جشن در جهان اسلام است. جشن هری رایا (Hari Raya) یا عید فطر تاریخ مشخصی نداشته و بستگی به تقویم قمری دارد. مسلمانان سراسر دنیا، ازجمله مالزی، تا قبل از این عید به مدت یک ماه روزه میگیرند. مراسم عید با پایان ماه رمضان آغاز شده و این جشن بزرگترین فستیوال در مالزی به شمار میآید. مردم اول صبح و پیش از بازگشت به خانه، راهی مساجد میشوند. از غذاهای رایج در این روز میتوان به گوشت، ساتای (satay) یا کبابهای مالزیایی و یک نوع برنج چسبناک اشاره کرد که همراه با انواع مختلف بیسکوئیت یا شیرینی سرو میشود.
۷. فستیوال جهانی موسیقی جنگل بارانی
فستیوال جهانی موسیقیِ جنگل بارانی (Rainforest) هرساله در اواسط ماه جولای در کوچینگ (Kuching) و ساراواک برگزار میشود. نوازندگان بینالمللی از سال ۱۹۹۸ تا به امروز در مرکز ساراواک حاضر شده و به اجرای کارهای خود در این فستیوال سهروزه میپردازند. این فستیوال موسیقی اعتبار جهانی دارد و هرساله تعداد فراوانی از توریستها را برای تماشای موسیقی و اجراهای زنده به مالزی میکشاند. در این فستیوال سبکهای جدید بهمنظور خلق ترکیبی مسحورکننده از صدا با آلات موسیقی سنتی آمیخته شدهاند. دهکدهی فرهنگی ساراواک میزبان این رویداد است و در آن کارگاههای آموزشی نیز برگزار میشود.
۸. روز استقلال مالزی
مالزی در روز ۳۱ اوت ۱۹۵۷ استقلال خود را از بریتانیا اعلام کرد و فدراسیون مالایا را تشکیل داد. مالزی پس از تحمل یک دورهی طولانی از حکومت استعماری، در آن زمان مالایا نام گرفت و سرانجام حاکمیت خود را به دست آورد.
اکثر رویدادهای این روز در میدان مِردِکا (Merdeka) در کوالالامپور برگزار میشوند. وقتیکه ساعت نیمهشبِ ۳۱ اوت را نشان میدهد، یک آتشبازی بزرگ آسمان کوالالامپور را در شروع روز استقلال مالزی نورافشانی میکند. در ادامهی این روز میتوان شاهد رژههایی در خیابانها بود و اجرای نمایش از سوی بچههای مدرسهای و کارمندان دولتی را تماشا کرد. در پایان مراسم، هزاران نفر برای شرکت در کنسرتهای زنده راهی خیابانها میشوند. اگر تا بهحال مراسم روز ملی مالزی را تجربه نکردهاید، در این ایام راهی کوالالامپور شده و جمعیت فراوان را دنبال کنید.
۹. دیپاوالی
دیپاوالی (Deepavali) یا جشن نور، جذابترین فستیوال در کشور مالزی است. هندوهای این کشور با استفاده از گچهای رنگی اقدام به کشیدن نقاشیهایی بر روی زمین کرده و در همین حین برنجهای رنگی در اطراف پخش میکنند. تمامی اقوام و مذاهب امکان حضور در این رویداد را دارند؛ رویدادی که در خانههای مردم و مراکز عمومی شهر نظیر مالها برگزار میشود.
اگر در این ایام در مالزی حضور داشتید، باید منتظر فروش انواع غذاهای هندی در خیابانها باشید. سمبوسه و کاریهای هندی در این مدت در تمامی دکههای سراسر مالزی، بهخصوص کوالالامپور، در دسترس هستند. منطقهی موسوم به «هند کوچک» در نزدیکی کوالالامپور سنترال (KL Sentral) در شهر کوالالامپور، در این مدت پر از تفریحات و تزئینات رنگارنگ میشود و قطعاً ارزش بازدید را دارد.
۱۰. فستیوال دراگون بوت
فستیوال بینالمللی دراگون بوت (Dragon Boat) یا قایق اژدها، بزرگترین رویداد برگزارشده در پنانگ است و یک جاذبهی گردشگری محسوب میشود. این فستیوال دوروزه از سوی سازمان گردشگری پنانگ برگزار شده و از ۹ صبح تا ۵ عصر ادامه دارد. بیش از ۴۰ شرکتکنندهی محلی و بینالمللی برای حضور در این مسابقه به سد تلوک باهانگ (Teluk Bahang) در ۱۸ کیلومتری جورجتاون (Georgetown) میآیند. آنها دارای قایقهای سنتیِ رنگارنگ بوده و با زدن طبل سعی در تهییج پاروزنان دارند.
شرکتکنندگان از کشورهای جنوب شرق آسیا نظیر سنگاپور، هنگ کنگ و چین در این فستیوال حاضر میشوند. اگر شانس حضور در این رویداد را داشتید، میتوانید انواع خوراکیهای محلی را خریداری کرده و شاهد نمایشهایی برای سرگرمی مردم باشید. فستیوال دراگون بوت تجربهای منحصربهفرد است و در میان مردم محلی و توریستها محبوبیت فراوانی دارد.
۱۱. فستیوال مون کیک
فستیوال مونکیک (Mooncake) به فستیوال فانوس نیز مشهور است. مردم در این فستیوال فانوسهای شمعدار به دست گرفته و از یکدیگر با مونکیک پذیرایی میکنند. این کیکها بهعنوان هدیه به اقوام و دوستان نیز داده میشوند. این فستیوال اساساً پیروزی دهقانان چینی بر فرمانروایان مغول را جشن میگیرد.
۱۲. فستیوال آب
مالزی بهعنوان کشوری با جاذبههای طبیعی نظیر دریاچهها، سواحل و دریاها، هرساله میزبان فستیوال آب همراه با انبوهی از ورزشهای آبی است. تفریحاتی نظیر قایقسواری، ماهیگیری و شنا در عرض کانالها، مقدار بالایی از آدرنالین را به رگهای شرکتکنندگان پمپاژ خواهد کرد.
پرسشهای متداول
{{totalCount}} دیدگاه