کلیسای جامع زاگرب و قدیمیترین نمونه الفبای اسلاو
- صبا صفری
- 1396/3/23
- 0 دیدگاه
کلیسای جامع زاگرب که یک کلیسای کاتولیک رومی است، نه تنها بلندترین ساختمان کرواسی بلکه یکی از مهمترین کلیساهای یادمانی گوتیک در این قسمت اروپا نیز به شمار میرود و منارهای آن از بسیاری نقاط شهر دیده میشوند.
سفر به کرواسی با تورهای آژانس گردشگری ایوار
تاریخ پر فراز و نشیب کلیسای جامع زاگرب به سال 1093، زمانی که شاه «لادیسلائوس» (Ladislaus) محل نشست اسقف را به اینجا آورد و این کلیسا را به عنوان کلیسای جامع اعلام کرد بازمیگردد. آن بنا در سال 1242 توسط تاتارها تخریب شد، اما دوباره چند سال بعد آن را از نو ساختند. ساختمان کلیسا تا چند قرن بدون تغییر باقی ماند، ولی در قرن 15 زمانی که امپراطوری عثمانی به کشورهای همسایه و همچنین بخشی از کرواسی حمله کرد، دیوارهای دفاعی به دور آن کشیده شد تا در برابر حملات سالم بماند. قسمتهایی از این دیوارها هنوز هم سالم هستند و جزو جاذبه های زاگرب به شمار میروند.
در سال 1880 یک زلزله مخرب زاگرب را به لرزه در آورد و باعث آسیب جدی ساختمان کلیسای جامع شد. راهروی اصلی فرو ریخت و برج نیز فراتر از تعمیر تخریب شده بود. بازسازی کلیسا به سبک نئو گوتیک توسط معمار مشهور آن زمان، «هرمان بوله» (Hermann Bollé) نظارت شد و ظاهر امروزی بنا که شاهدش هستیم یادگار همان دوران است. به عنوان بخشی از نوسازی، جدای از مناری که از قبل وجود داشت، دو برج دیگر به ارتفاع 108 متر در ضلع غربی قد علم کردند. هر چند سنگی که در آن زمان برای ساخت برجها استفاده شده بود کیفیت پایینی داشته و 30 سال قبل دوباره بازسازی وسیعی روی آنها صورت گرفت که هنوز هم به انجام نرسیده است. یکی دیگر از کارهای شاخص این معمار برجسته در شهر زاگرب، قبرستان «میروگوی» (Mirogoj) به شمار میرود. بدون در نظر گرفتن داربستها، این ساختمان تاریخی با جزئیات بسیار زیادش که طی قرنها به آن اضافه شدند، هنوز هم یکی از دیدنیترین قسمتهای زاگرب به حساب میآید.
فضای داخلی هم به همان اندازه قابل توجه است: میتوانید در این کلیسا یکی از قدیمیترین نمونههای شناخته شده الفبای اسلاو را که متعلق به قرن 9 میلادی بوده تماشا کنید. تئوریهای متعددی درباره ریشههای این الفبا ارائه شد، اما محتملترین آنها معتقد است این الفبا توسط برادران «سیریل» (Cyril) و «متودیوس» (Methodius) برای راحت شدن گسترش مسیحیت در این مناطق ساخته شد. مردم عادی در آن زمان نوشتار لاتین را که زبان رایج کلیسا بود به خاطر تفاوت بسیار زیاد از زبانهای رایج منطقه نمیفهمیدند و به خاطر شباهت این الفبای ساخته شده به زبان و گویش خودشان، راحتتر با آن مأنوس شدند. این الفبا از قرن 19 به بعد دیگر استفاده نشد اما طبق اسناد تاریخی کاهش جدی استفاده از آن از قرن 16 اتفاق افتاد.
بعد از ورود به ساختمان، راهروی وسیعی را خواهید دید که میتواند بیش از 5000 نفر را در خود جای دهد. برخلاف نمای بیرونی، طراحی داخلی بنا پر از جزئیات هنرمندانه است. در پشت قسمت مذبح میتوانید تابوت سنگی اسقف اعظم «آلویزیه استپیناتس» (Alojzije stepinac) را ببینید که گور واقعیاش در سرداب زیرین قرار دارد. مردم اغلب به اینجا آمده و به دعا میپردازند. برخی افراد نیز پس از برآورده شدن دعایشان یادداشتهای شکرگزاری کوچکی بر جای میگذارند. این مرد جان بسیاری از یهودیهای کرواسی را طی جنگ جهانی دوم نجات داد. نقاشیهای متعدد و ارزشمندی در کلیسا وجود دارند که دیدن آنها تجربه بازدید شما را بسیار غنی خواهد کرد. یک نقاشی سه لتی از نقاش رنسانسی آلمان، «آلبرشت دورر» (Albrecht Dürer) از این آثار دیدنی است.
با توجه به اینکه این کلیسا هنوز هم فعالیت مذهبی دارد، تعداد مراجعین در آن بسته به حجم گردشگرانی که برای تماشای شکوه و زیبایی معماری و تزئیناتش به سمت آن سرازیر میشوند متغیر است. پنجرههای رنگی، نقش برجستهها و مذبحهای نئو گوتیکی از جمله جاذبههای ارزشمند داخل کلیسا هستند.
کلیسای جامع زاگرب هر روز از ساعت 10 صبح تا 5 بعد از ظهر (به استثنای یکشنبهها و روزهای مقدس که از ساعت 1 تا 5 بعد از ظهر است) پذیرای بازدیدکنندگان بوده و مراسم عشای ربانی دوشنبه تا شنبه در ساعات 7 تا 9 صبح و ساعت 6 عصر برگزار میشود. برای رسیدن به کلیسا میتوانید از واگنهای مسافربری که به سمت بالای شهر میروند استفاده کنید. کلیسا در بالای یک تپه واقع شده و با توجه به اینکه منارهای آن از دوردستها پیدا هستند میتوانید از آنها به عنوان راهنما استفاده کنید.
{{totalCount}} دیدگاه