چرا پله های اسپانیایی رم معروف شدند؟
- الهام غایب
- 1395/12/16
- 2 دیدگاه
پله های اسپانیایی یک راه پله ی زیبا در شهر رم است که از شیب تند بین پیازا دی اسپاگنا و پیازا ترینیتا دی مونتی می گذرد و به کلیسای ترینیتا دی مونتی که در بالای پله ها قرار دارد، می رسد. در تور ایتالیا، حتما باید لحظه ای بر روی این پله ها بنشینید و از سرزندگی این قسمت از شهر به وجد بیایید.
سفر به ونیز با تورهای آژانس مسافرتی ایوار
پلههای اسپانیایی که از مکانهای دیدنی رم به شمار میرود در مجموع ۱۳۵ پله دارد (معمولاً برآمدگی سیستم فاضلاب را به عنوان پلهی اول اشتباه میگیرند) در بین سال های ۱۷۲۵-۱۷۲۳ ساخته شد. طرح آن را معمار نسبتاً ناشناس ایتالیایی به نام «فرانچسکو دی سانکتیس» کشید و هزینهی ساخت پلکان هم از میراث دیپلمات فرانسوی به نام «اتینه گوفیر» تأمین شد. درواقع پلههای اسپانیایی برای ایجاد ارتباط میان سفارت اسپانیا و «کلیسای ترینیتا دی مونتی» که در آن زمان تحت سرپرستی پادشاه فرانسه بود، ساخته شد. سفارت اسپانیا در میدان پایین پلهها بود، بنابراین نام آن میدان به «پیازا دی اسپانیا» یا میدان اسپانیا تغییر یافت. نامی که بعدها بر این پلکان هم باقی ماند.
کلیسای «ترینیتا دی مونتی» در بالای پلهها قرار دارد و برجهای دوقلوی آن، تا خط افق کشیده میشود. در اواخر قرن پانزدهم میلادی، فقط چند کلیسای کوچک در آن محدوده وجود داشت. در سال ۱۴۹۵، پادشاه فرانسه «لویی دوازدهم»، هیئتی مخصوص احداث یک کلیسای جدید انتخاب کرد و به آنها مأموریت دارد تا کلیسای بزرگی را به جای آن کلیساهای کوچک احداث کنند. ساخت کلیسا در سال ۱۵۰۲ میلادی آغاز شده و ده سال به طول انجامید. در سال ۱۵۸۵ میلادی، «پاپ سیکستوس پنجم» این کلیسا را رسماً مقدس و متبرک اعلام کرد.
در وسط میدان «پیازا دی اسپگنا» میتوانید فوارهای به سبک معماری باروک را ببینید که فوارهی «دلا بارکاسیا» به معنی «فوارهی قایق زشت» نام دارد. این فواره بین سالهای ۱۶۲۹-۱۶۲۷ میلادی توسط «پیترو برنینی»، پدر هنرمند شهیر سبک باروک «جیان لورنزو برنینی» ساخته شد. گفته میشود برنینی طرح این فواره که به شکل کشتی در حال غرق شدن است را از یک افسانهي مردمی الهام گرفت. این افسانه میگوید که در اواخر قرن شانزدهم میلادی، یک قایق ماهیگیری توسط طوفان در «رودخانهی تایبر»، درست به همین نقطهی کنونی فواره کشیده شده است. طرح قایق در حال غرق شدن به برنینی کمک کرد تا بر مشکل فنی که به سبب فشار کم آب ایجاد میشد هم غلبه کند.
ستونهای هرمی سنگی که در بالای پلکان اسپانیایی خودنمایی میکنند، نسخه کپی شدهی رومی در قرن دوم میلادی از «ستونهای هرمی فلامینیان» مصری است که ۳۲۰۰ سال قبل برای رامسس دوم ساخته شد و در «پیازا دل پوپولو» قرار دارد. ستونهای هرمی بالای پلکان ابتدا در «باغهای سالوست» قرار داشت و در سال ۱۷۸۹ به درخواست «پاپ پیوس ششم»، به مکان فعلی خود منتقل شد.
وقتی شروع به بالا رفتن از پلهها میکنید، در گوشهی سمت راستتان خانه شاعر انگلیسی «جان کیتس» قرار دارد که در سال ۱۸۲۱ از دنیا رفته است. خانهی او اکنون تبدیل به موزهی آثار این شاعر شده که مملو از خاطرات نسل شاعران رومانس انگلیس است. در طرف دیگر پلهها، «چایخانهی بابینگتون» قرار دارد که بیش از یک قرن به سرو چای انگلیسی پرداخته است. این چایخانه در سال ۱۸۹۳ توسط دو شهروند انگلیسی به نامهای «ایزابل کارگیل» و «آنا ماریا بابینگتون» تأسیس شد. در آن زمان چای فقط در داروخانهها فروخته میشد. «چایخانههای بابینگتون» در حال حاضر، بخش رستوران را هم در خود جای داده است.
پلکان اسپانیایی زیبا نه تنها مکان محبوب دورهمیهای مردم رم است بلکه یکی از طولانیترین و عریضترین راهپلهها در کل اروپا هم محسوب میشود. در فصل بهار زیبایی چشمنواز این مکان، بهشت را برای بیننده تداعی میکند. گلدانهای شکوفهی آزالیا که در سراسر این پلکان قرار داده میشوند منظرهای فراموش نشدنی ایجاد میکنند.
این پلهها از زمان ساخت تاکنون چندین بار مرمت شدهاند. امروزه، برای پاکیزه نگه داشتن پلهها، صرف غذا و نوشیدنی بر روی پلکان اکیدأ ممنوع است. این مکان در دوره رنسانس یکی از محبوبترین جاذبههای گردشگری شهر رم بوده و این محبوبیت را تا امروز هم حفظ کرده است. فیلم «تعطیلات در رم» که در سال ۱۹۵۳ با بازی درخشان «آدری هاپبورن» و «گرگوری پک» ساخته شده است، باعث معروفیت پلههای اسپانیایی در میان مخاطبین آمریکایی شد. در سال ۲۰۰۷ یک راننده سعی کرد که با تویوتای خود از پلههای اسپانیایی پایین بیاید. خوشبختانه هیچ کس آسیب ندید اما بخشهایی از این پلههای دویست ساله خرد و ساییده شد. در فیلم «Talented Mr. Ripley» با بازی زیبای «مت دیمون»، آوازهی این پلکان زیبا و تاریخی بیش از پیش به گوش مردم دنیا، به خصوص آمریکاییها رسید.
پرسشهای متداول
{{totalCount}} دیدگاه